Tutorials

Att mixa färger

2014-11-06 20:25 #0 av: Lojs

Att kunna mixa olika färger av ull är en väldigt bra färdighet, kanske har man inte exakt den nyansen man behöver eller så ska man göra övergångar mellan olika färger.

Idén till hur jag mixar ull har jag fått dels från att söka på youtube, dels har jag testat mig fram själv. 
Det man behöver är de färger man ska mixa och någon form av karda. En vanlig karda till hund som man köper i mataffären fungerar utmärkt.
När du blandar färger så tänk lite som när man blandar vattenfärg, till exempel att rött och blått blir lila och så vidare. Ullfibrerna har ju dock den färg de är färgade till, så man kan alltid se orginalfärgerna om man kikar nära och noga. 

Ursäkta formatet på artikeln, med ganska små bilder, min dator har väldigt starka åsikter om många bilder i samma artikel (åsikten datorn har är att det är dumt...), och tycker inte man får flytta dem som man vill. 

Så här förvarar jag mina färgmixer och andra småsnuttar med ull, en skokartong med en massa toarullar i.
Här mixade jag 4 olika färger i olika nyans för att få exakt den pumpanyans jag ville ha.
Idag skulle jag ha fram en i princip vit färg med en liten smula rött i till ett projekt jag pysslar med just nu. 

På den här bilden syns vad jag hade att utgå ifrån, en sorts vit ull, en röd och så en karda som jag egentligen köpt till hundarna.
Jag börjar med att dra isär ullen och blanda den lite lätt med händerna, för att det ska gå fortare att mixa ihop den på kardan, här är den efter att jag "misshandlat" den liteSedan "drar jag fast" lite i taget på kardan, utspritt över kardan, jag fäster alltså ullen på kardan så att säga, noga med att bara ta väldigt lite i taget och att sprida ut det ordentligt, då blir det bättre blandat från början.
Så här ser det ut när all ullen är fördelad över kardan första gången. Inte särskilt blandat ännu. ;)
När ullen är fördelad börjar jag dra loss den, jag tar tag i en liten bit av den yttersta ullen och drar den bakåt/neråt från kardan, så som jag gör på den här bilden.
Ett annat exempel på när jag använt färgmixer, räkna själv hur många olika blandningar som är i den här himlen. ;) (ursäkta sned bild...)

Sedan är det bara en fråga om att göra samma sak om och om igen. Det tar olika lång tid beroende på hur van man är och vilket resultat man vill uppnå, det kan hända att man inte vill ha det så väldigt välblandat (om man till exempel blandar grönt och ljusbrunt som ska bli fläckigt gräs), eller så vill man ha det så blandat det bara går. I det här fallet ville jag ha det ganska välblandat, men det behövde inte bli perfekt. 


Här har jag kommit en ganska bra bit med blandningen, men jag insåg att jag ville ha blandningen ännu ljusare. Fram med mer vit ull och blanda som jag gjorde från början.
Det som redan var blandat ihop med ny vit ull
Här är 3 olika nyanser av blandning mellan det röda och det vita.
Sådär, färdig blandning
Här är anledningen till min färgmix, jag ville ha min drakes underkäke succesivt ljusare och ljusare eftersom många ödlor har ljus undersida.

"If someone ever says "-You don't need more aquariums."
Stop talking to them, you don't need that kind of negativity in your life."
;)
Medis på akvariefisk.

Anmäl
2014-11-06 20:27 #1 av: Lojs

Ursäkta att texten hamnar helt åt skogen, den var inte sån när jag sparade och hur jag än försöker gå tillbaka och fixa så vägrar det funka som jag vill... Hoppas ni har god fantasi så ni klarar av att läsa ändå. ;)

"If someone ever says "-You don't need more aquariums."
Stop talking to them, you don't need that kind of negativity in your life."
;)
Medis på akvariefisk.

Anmäl
2014-11-08 16:14 #2 av: CamillaS

Bra artikel Lojs! Tummen upp Vet, det är jättejobbigt med bilderna som inte vill sätta sig där man vill ha dom. Känner mer än väl igen fenomenet. Vilar huvudet i handen

Anmäl
2015-01-31 10:47 #3 av: Aleya

Skulle du kunna göra en video med detta? För jag fattar inte riktigt hur man ska hålla och tova.

BlommaStjärnorMemento moriStjärnorBlomma

Medarbetare för Julen

Anmäl
2015-01-31 12:19 #4 av: Lojs

#3 Det finns videos på det på youtube, jag minns inte riktigt vad jag sökte på dock. Jag är inte så mycket för filmande, så det blir tyvärr ingen från mig. :(

"If someone ever says "-You don't need more aquariums."
Stop talking to them, you don't need that kind of negativity in your life."
;)
Medis på akvariefisk.

Anmäl
2015-02-03 21:19 #5 av: CamillaS

#3 Här kan du titta. Glad

Anmäl
2015-02-08 15:28 #6 av: Aleya

#5 Tack. Nu ska jag blanda för brinnande livet. :-)

BlommaStjärnorMemento moriStjärnorBlomma

Medarbetare för Julen

Anmäl